J.LAUKO: Šachová hra prináša pre rozvoj žiaka mnohé pozitíva v tvorivom myslení

12.03.2012 Bratislava

Bratislava 12. marca (TASR) - Mestská časť Vajnory sa zapojila do projektu Šach na školách. Protagonistom projektu je prednosta miestneho úradu Juraj Lauko. "Ide o podchytenie aktivity mladých ľudí vo Vajnoroch, ktorá im pomáha v intelektuálnom, duchovnom, ale napokon i fyzickom napredovaní," uviedol Lauko pre TASR.

V spolupráci s riaditeľom štátnej základnej školy (ZŠ) Jozefom Bratinom a najmä vďaka Slovenskému šachovému zväzu sa podarilo školu zapojiť do tohto projektu. V súčasnosti je v šachovom krúžku prihlásených 16 detí. Vďaka otvoreniu krúžku a projektu Šach na školách sa ZŠ podarilo získať špeciálnu šachovú magnetickú tabuľu a špeciálne, športové šachovnicové sady pre deti. "Šachová hra prináša pre rozvoj žiaka mnohé pozitíva. Štúdia vychádzajúca z projektu pre 3000 detí vo vyše 100 školách v New Yorku dokázala, že deti hrajúce šach oproti deťom, čo šach nehrali, mali lepšie známky nielen v matematike o 17 až 20 percent, ale výrazne sa zlepšili aj v anglickom jazyku," dodal Lauko, ktorý šachový krúžok na škole vedie.

Šach zlepšuje aj čítanie detí. Malí šachisti musia zapisovať svoje partie, pri riešení problémov čítať zadania a veľmi skoro začínajú čítať aj šachovú literatúru. Šachisti sú väčšinou vášniví čitatelia. "Ďalšie štúdie napríklad dokázali, že šach vedie k lepším výsledkom z testov týkajúcich sa kritického a tvorivého myslenia. Pokiaľ dieťa chce byť úspešné, malo by sa začať seriózne venovať šachu najneskôr v prvej triede, to znamená v šiestich rokoch. Tak ako rôzne predmety rozvíjajú u detí rôzne schopnosti a zručnosti, tak aj šach prispieva k zvyšovaniu ich rozumovej úrovne," doplnil Juraj Lauko.
 

Vyberte región